Στην Λατινική Αμερική η πιο άνιση κατανομή γης παγκοσμίως

Η γαιοκτησία στη Λατινική Αμερική είναι η πιο άνιση στον κόσμο, καθώς πάνω από το 50% της καλλιεργήσιμης γης ανήκει σε μόλις το 1% των αγροκτημάτων ή ιδιοκτησιών, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Η Κολομβία, όπου τα δύο τρίτα της καλλιεργήσιμης γης αντιστοιχούν σε μόλις το 0,4% των αγροκτημάτων, έχει το οξύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με μια έκθεση της Oxfam που βασίστηκε στα κτηματολόγια και στην πολιτική που εφαρμόστηκε για τη γαιοκτησία σε 15 κράτη τα τελευταία 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο σήμερα απ’ ό,τι τη δεκαετία του 1960, όταν η οργή για την έλλειψη γης είχε αναγκάσει κάποιες από τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις.

«Απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής, υπάρχει ακραία συγκέντρωση της γαιοκτησίας κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που στην περιοχή καταγράφονται τόσο μεγάλες ανισότητες», σημείωσε ο Σάιμον Τάισχερστ, επικεφαλής της διεύθυνσης της Όξφαμ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα (…) πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της γης», επισήμανε ο Τάισχερστ σε συνέντευξή του στο Thomson Reuters Foundation.

Στην Κολομβία ειδικά, στο 84% των μικρότερων αγροκτημάτων αντιστοιχεί λιγότερο από το 4% της παραγωγικής καλλιεργήσιμης γης. Στη Χιλή και στην Παραγουάη, το 70% της γης ανήκει στο 1% των μεγάλων κτηματιών.

«Καθώς οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μεγάλης κλίμακας καταλαμβάνουν όλο και περισσότερη γη, τα μικρά οικογενειακά αγροκτήματα περιθωριοποιούνται ή εξαφανίζονται εντελώς», σύμφωνα με την έκθεση της Όξφαμ.

Η ανισότητα στην κατανομή της γης επιτείνεται από την αύξηση, μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, των κτηνοτροφικών μονάδων μεγάλης κλίμακας, των πετρελαιοπηγών, της υλοτομικής δραστηριότητας και των ορυχείων, αλλά και μεγάλης κλίμακας καλλιεργειών όπως της σόγιας, του φοινικέλαιου ή του ζαχαροκάλαμου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτή η τάση συμβάδισε «με διενέξεις για τη γαιοκτησία και με εκτεταμένη βία», σημείωσε ο Τάισχερστ.

Κατά τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση της Όξφαμ, 122 ακτιβιστές δολοφονήθηκαν πέρυσι στη Λατινική Αμερική, και από αυτούς περίπου οι μισοί έπεσαν νεκροί πιθανότατα λόγω υποθέσεων που σχετίζονταν με την προστασία δικαιωμάτων γαιοκτησίας ή την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως το 2015 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για όσους προασπίζονται τέτοια δικαιώματα στην πρόσφατη ιστορία.

Η Όξφαμ επισημαίνει ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες από τις ανισότητες και έχουν πολύ λιγότερη γη στα χέρια τους. Στη Γουατεμάλα μόλις το οκτώ τοις εκατό των γυναικών έχει στα χέρια του τίτλους γης. Το ποσοστό αυξάνεται στο 30% στο Περού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...

Αυτά πρέπει να τα δείτε: More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.